Obchodovanie s ľuďmi a otroctvo nepatria do spoločnosti 21. storočia

Zdieľať článok

Nie je žiadnou novinkou, ak poviem, že svet pre dospelých neznamená len radosť z užívania si sexuálneho potešenia. Má to aj svoju druhú, negatívnu stránku, o ktorej síce všetci vieme, ale nehovoríme o nej dostatočne nahlas – obchodovanie s ľuďmi, najmä so ženami, a otročenie.

Otroctvo, ktoré je dlhodobo zakázané a všeobecne spoločnosťou odsudzované, pretrváva v mnohých kútoch sveta aj dodnes, napriek vyspelosti našej spoločnosti a podľa odhadov sú obeťami až 40,3 milióna ľudí na celom svete.

Dnes sa vyskytuje najmä v gulagoch ​​Severnej Kórei, na bojiskách Iraku a Sýrie a vo verejných domoch východnej Európy. Ženy a deti sú jeho primárnymi obeťami a najčastejšie sú zotročené vo forme nedobrovoľnej náročnej práce, domáceho otroctva, sexuálneho vykorisťovania alebo núteného sobáša.

Neviazaná práca je jednou z hlavných foriem otroctva v južnej Ázii. Uväzňuje generácie rodín pri manuálnej práci v nebezpečných podmienkach bez dostatočných prostriedkov, ktorými by sa boli schopní vykúpiť na slobodu. Cyklus často začína žiadosťou u majiteľa firmy o pôžičku na výdavky spojené väčšinou s pochovaním člena rodiny, liečbou choroby, obstaraním zamestnania alebo usporiadaním svadby. Len v Indii sú dnes desaťtisíce žien zaviazané desaťročiami ručnej práce v tehliarskych peciach alebo mlynoch na ryžu.

Domáce otroctvo, ktoré niekoho núti vykonávať každodenné práce v súkromnej domácnosti, je ďalšou formou otroctva, ktoré sa v drvivej väčšine zameriava na ženy a dospievajúce dievčatá. S obeťami domáceho otroctva sa môže obchodovať naprieč kontinentmi a na pracovisku im chýba ochrana, ktorá by zabránila zlému zaobchádzaniu, vykorisťovaniu a sexuálnemu násiliu.

Sexuálne obchodovanie a sexuálne vykorisťovanie sa môžu prejaviť aj ako forma dlhového otroctva, pričom obchodníci s ľuďmi tvrdia, že jednotlivci musia pracovať v komerčnom sexuálnom priemysle, aby si zaplatili dopravu, ubytovanie alebo základné potreby. Tento zločin často sprevádza konflikt a nestabilita; napríklad, keď ISIS získal kontrolu nad územím v Iraku a Sýrii, ženy a dievčatá vo veku od ôsmych rokov boli nútené vykonávať rôzne typy sexuálnej práce, boli predávané na trhoch alebo darované veliteľmi bojovníkom ako nevesty. Podľa regionálnej vlády Kurdistanu extrémisti z Islamského štátu zotročili celkovo 6 417 žien a nie sú žiadne pochybnosti o tom, že niektoré z nich sú v tomto zajatí dodnes.

Nútené sobáše sú ďalším spôsobom, ktorým sú deti, najmä dievčatá, často zotročené. Dievčatá vo veku deväť rokov môžu byť nútené do dohodnutých zväzkov, vo väčšine prípadov s výsledkom finančného prilepšenia si alebo hlboko zakorenených kultúrnych praktík v niektorých krajinách. Dievčatá tvoria 88 percent svetových obetí nútených manželstiev, pričom deti mladšie ako pätnásť rokov tvoria 44 percent takýchto manželstiev.

Zaujal vás tento článok? Nezabudnite nás sledovať aj naďalej, aby vám žiaden ďalší podobný článok neunikol.

Source: https://www.cfr.org/blog/human-trafficking-and-slavery-21st-century

Páčil sa vám článok?

Viac článkov

Translate »