Čo robiť, keď máte vy a váš partner dramaticky odlišné jazyky lásky?

Zdieľať článok

Jazyk lásky – spôsob, ktorým prejavujete náklonnosť svojmu partnerovi. Poznáme 5 jazykov lásky: slová potvrdenia alebo uistenia (povedať vety ako „Milujem ťa“, „Cením si, čo si urobil“ a „Som taký šťastný, keď si nablízku“)fyzický dotyk (držanie rúk, objatia, bozky a všetky ostatné intímne dotyky, ktoré vyjadrujú lásku)prijímanie darčekov (známky lásky, ktoré prostredníctvom daru povedia, ako veľmi vám na partnerovi záleží)kvalitný čas spolu (čas je cenný a najlepšie ho trávite s plnou pozornosťou vášho partnera) a akty a služby (akcie, o ktorých viete, že ich váš partner ocení, ako je varenie jedla alebo prechádzka so psom). Pre každého z nás je charakteristický iný jazyk lásky a je vždy plusom, ak poznáte aj jazyk lásky svojho partnera. Čo však v prípade, že sú vaše jazyky lásky úplne protichodné? Odpovede nájdete v tomto článku.

Táto teória je väčšinou užitočným spôsobom, ako vysvetliť základy komunikácie vo vzťahu – aj keď v ideálnom prípade by ste vy a váš partner mali plynule ovládať jazyky lásky, ktoré obaja máte a chcete, aby ste naozaj vo vzťahu prosperovali.

Čo sa teda stane, ak je vaším jazykom lásky napríklad dostávanie darčekov, ale váš partner má tendenciu vyjadrovať lásku prostredníctvom dlhých sladkých textových správ namiesto skutočne skvelých narodeninových darčekov? Alebo čo ak váš partner miluje fyzický dotyk, ale pomyslenie na bozkávanie na verejnosti vás núti rozčúliť sa? Keď vo vašom vzťahu dochádza k treniciam či bojom, môže to byť spôsobené tým, že jazyky lásky, ktorými hovoríte, sú diametrálne odlišné.

Vyhľadajte internetové stránky o jazykoch lásky

Než začneme riešiť problémy, nepreskočme zrejmú otázku: Naozaj poznáte jazyk lásky toho druhého? Podľa odborníčky na vzťahy, doktorky Maryanne Comaroto, si obaja partneri musia byť maximálne istí tým, aký jazyk lásky vystihuje nielen ich, ale aj ich partnera, aby to fungovalo tak ako má.

„Ak obaja partneri nejasne chápu svoj vlastný jazyk lásky a jazyk lásky toho druhého, budú mať iba nejasné pochopenie toho, čo robiť, keď nenapĺňajú svoje potreby,“ vysvetľuje Dr. Comaroto. „Alebo ak jeden z partnerov vie veľa o jazykoch lásky oboch partnerov, zatiaľ čo druhý partner zjavne nie, bremeno je kladené na jedného partnera.“

Ak nepoznáte svoj jazyk lásky, online kvíz vám pomôže rozoznať váš primárny. Vezmite si počítač a nejaké občerstvenie a urobte si s partnerom rande, na ktorom spoločne vyplníte test!

Je vašou povinnosťou dať partnerovi vedieť, čo potrebujete

Aj keď nechcete svojmu partnerovi povedať, aby vás prekvapil kvetmi, pretože to ničí premyslenosť gesta, mali by ste. Vďaka myšlienke „urob niečo roztomilé bez toho, aby som o to žiadal“ sa zdá, že vášmu partnerovi nie je pojem romantika úplne najbližší, čo vo vás môže vyvolať pocit nepochopenia a sklamania. Tiež, ak neustále zdieľate sladké romantické gestá, ale váš partner nerobí to isté, môžete mať pocit, že vaše úsilie zostáva nepovšimnuté. Ale v skutočnosti sa to všetko vracia k problémom v komunikácii.

Keďže váš partner pravdepodobne nevie čítať myšlienky, je vašou zodpovednosťou povedať mu slovami, čo potrebujete, aby ste sa cítili vo vzťahu maximálne komfortne a milovaný.

Podľa doktorky Kristie Overstreet, klinickej sexuologičky a psychoterapeutky, musíte tieto komunikačné linky otvoriť, pretože najlepší spôsob, ako sa páry vyrovnávajú s kontrastnými jazykmi lásky, je hovoriť za svoje potreby. „Ak radi prijímate lásku prostredníctvom kvalitného času, ale namiesto toho dostávate slová potvrdenia, dajte im vedieť, že si chcete naplánovať čas, ktorý s nimi strávite,“ hovorí Dr. Kristie. „Je normálne, že máte rôzne jazyky lásky, ale kľúčové je mať s partnerom jasno v tom, čo potrebujete.“

Tip, ako udržať páry na ceste k dávaniu a prijímaniu lásky, je pýtať sa jeden druhého počas dňa: „Potrebuješ niečo? Mám ti s niečím pomôcť?“

„Je to rýchly spôsob, ako sa spojiť so svojím partnerom a ukázať mu, že ste tu pre neho. Tiež tým, že sa ich pýtate, či niečo nepotrebujú, im modelujete, čo chcete, aby pre vás tiež urobili,“ poznamenáva. „Ak sa partnera pýtate na to, čo potrebuje, dúfate, že sa vás opýta aj na to, čo potrebujete vy, aby ste obaja splnili svoje potreby.“

Buďte konkrétni

Ak váš partner stále nehovorí vaším jazykom lásky, je vašou zodpovednosťou byť prekladateľom. Teraz už pravdepodobne váš partner vie, že spolu radi trávite čas, no možno mu budete musieť povedať, že túžite celý víkend sledovať filmové maratóny na gauči.

„Keď sa navzájom učíte jazyk lásky toho druhého, komunikujte otvorenou komunikáciou o svojom úsilí a poskytnite konkrétne informácie o tom, čo je pre vás skvelé,“ odporúča Faith Dulin, licencovaná manželská a rodinná terapeutka. Dulin navrhuje, aby ste si to nacvičili tak, že povie niečo ako: „Veľmi sa mi páčilo naše spoločné maznanie, keď sme včera večer pozerali film. Keďže mojím jazykom lásky je fyzický dotyk, naozaj som sa cítila šťastnejšia než obvykle.“Alebo skúste: „Viem, že oceňuješ skutky služby, takže keď som nám predtým pripravila peknú večeru, páčilo sa ti to alebo by sa ti páčilo niečo iné?“

Dulin tiež poznamenáva, že by ste mali vyjadriť vďačnosť za správanie, ktoré „hovorí vaším jazykom“, aby váš partner vedel, čo s vami najviac hýbe. Na prvý pohľad vám to môže pripadať vymyslené, iste, ale nakoniec váš partner rozpozná gestá, ktoré sa vám najviac páčia.

Všetko sa to deje takto: ak si nájdete čas na pochopenie partnerovho jazyka lásky, ktorý je pravdepodobne iný ako ten váš, môže to zlepšiť vaše spoločné puto. Len preto, že vy a váš partner máte kontrastné jazyky lásky, neznamená to, že všetko je stratené, pokiaľ ide o funkčný vzťah.

Pre viac podobných článkov o tipoch pre funkčný vzťah nás nezabudnite sledovať aj naďalej na našom webe alebo instagramovom profile.

Source: https://www.sheknows.com/health-and-wellness/articles/2240518/partners-have-different-love-languages/

Páčil sa vám článok?

Viac článkov

Translate »