Typy orgazmov, o ktorých ste nevedeli, že existujú

Zdieľať článok

Keď chceme hovoriť o orgazmoch, zahŕňa to široké spektrum konverzácií. Koniec koncov, orgazmy sa u každého prejavujú inak – môžu vyvolávať iné pocity, môžu trvať rôzne dlho a inak nás ovplyvňujú rôznymi spôsobmi. V skutočnosti môžu dokonca pochádzať aj z rôznych bodov nášho tela. Aké to sú a aký orgazmus spôsobujú sa dozviete v tomto článku.

Existuje množstvo možných orgazmov, ktoré môže človek dosiahnuť. Je však dôležité poznamenať, že aj keď existuje množstvo orgazmov, nie sú realizovateľné ani nevyhnutne príťažlivé pre všetkých ľudí – a to je v poriadku. Tu sa zameriame na orgazmy, ktoré môžu pocítiť ženy.

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete preskúmať svoju sexualitu, Gigi Engle, certifikovaná sexuálna koučka a sexuálna vychovávateľka, opakuje bežnú mylnú predstavu, že dosiahnutie orgazmu znamená vyvrcholenie sexuálneho zážitku – teda, že cieľom sexu je vždy orgazmus, a ak sa tak nestane, sexuálny zážitok bol neúplný alebo neplatný, alebo že ste vy alebo váš partner nepodali dobrý výkon. „Sex by mal byť o prinášaní potešenia vášmu partnerovi, prinášaní potešenia sebe a užívaní si tohto intímneho zážitku, nie o tom, že by ste ho považovali za cielený,“ vysvetľuje.

Certifikovaná sexuologička Barbara Carrellas dodáva, že ak chcete viac alebo iné orgazmy, mali by ste najskôr cvičiť sami, aby ste mohli efektívne komunikovať s partnerom a neskôr tieto poznatky z komunikácie presunúť aj do praxe.

„Váš partner nie je zodpovedný za vaše orgazmy – vy ste,“ hovorí. „Čím lepšie poznáte svoje telo, tým viac sa s partnerovou pomocou dokážete priviesť k orgazmu. Len sa tak veľmi nesnažte. Uvoľnite svoje očakávania o tom, aký orgazmus to ,má‘ byť. Ak sa cítite dobre, urobte to; ak sa necítite dobre, prestaňte. Ak to funguje pre vás, urobte to; ak nie, skúste niečo iné. Neexistuje niečo, čo je viac ‚normálne‘. Všetko je ‚normálne‘, ak sa s tým stotožňujete.“

A predovšetkým si pamätajte, že toto sú len možnosti, ktoré môžete preskúmať, ak ste zvedaví a nevadí vám vyjsť z vašej komfortnej zóny.

Análny orgazmus

Análny sex je stále do značnej miery tabuizovaná téma, ale stále viac žien tomu dáva šancu – a celkom sa im to páči. V roku 2009 National Survey of Sex and Behaviour zistil, že 94 percent skúmaných žien dosiahlo orgazmus z análneho sexu – vyššia miera dosiahnutia orgazmu ako u žien, ktoré mali vaginálny sex alebo orálny sex. Takže, čo je to análny sex?

Hoci anatómia klitorisu je stále do značnej miery diskutovaná, Engle hovorí, že u žien sú všetky orgazmy, bez ohľadu na to, ako sa prejavujú, klitorisové – dokonca aj orgazmy, ku ktorým dochádza pri análnom prieniku. Klitoris je podľa nej epicentrom všetkého ženského potešenia.

„Existujú niektoré ženy – nefunguje to pre každého – ktoré majú orgazmus prostredníctvom análneho sexu; sú teda schopné dosiahnuť na vnútorné steny klitorisu cez konečník,“ vysvetľuje Engle.

Samotný análny kanál je bohatý na nervové zakončenia, ale konečník, ktorý sa nachádza tesne za kanálom, zdieľa tenkú stenu s vaginálnym kanálom, poznamenáva. To znamená, že bod G, vnútorný vrchol klitorisu, sa dá dosiahnuť nepriamo cez konečník.

„Bod G je vlastne zadná časť klitorisu,“ dodáva Engle. Okrem iného, klitoris sa môže pochváliť asi 8 000 nervovými vláknami. 

Energetický orgazmus

Energetický orgazmus môže byť erotickým zážitkom.

To, čo sa deje počas energetického orgazmu, je jedinečné. Energetický orgazmus uvoľňuje nahromadené napätie v tele aj mysli a niekedy sa spája s duchovným spojením.

„Energetický orgazmus je druh orgazmu, ktorý zažívame, keď náhle uvoľníme nahromadené napätie a energiu,“ hovorí jeden z odborníkov. „V mnohých ohľadoch je to podobné fyzickému sopečnému orgazmu s hlavnou výnimkou – nie je tak priamo lokalizovaný len na jednu časť tela. Je to stále genitálny orgazmus, ale potom máte pocit, ako keby sa napätie z vašich rúk a nôh vyčerpalo. Môžu vám brnieť ruky a prsty. Váš hrudník je otvorenejší a môžete ľahšie a hlbšie dýchať.“

To znamená, že zatiaľ čo orgazmy sú zriedka pozorované mimo sféry sexuálnej aktivity, energetický orgazmus nie je obmedzený ani na sex, ani na akýkoľvek druh fyzickej stimulácie.

„Môžete mať pocit, že ste v akomsi alternatívnom vesmíre, kde je všetko krásne, tiché a pokojne prepojené. Váš orgazmus sa deje všade a zároveň nikde, a môže pokračovať ďalej a ďalej. Potom sa môžete cítiť nabití energiou alebo sa môžete cítiť pokojne a blažene.“

Emocionálny orgazmus

Opäť platí, že orgazmy nemusia byť nevyhnutne sexuálne. „Emočné plyny“, ako ich odborníci nazývajú, vyvolávajú rovnaké nahromadenie energie – kombináciu dychu, pohybu, zvuku a svalových kontrakcií – po ktorých nasleduje uvoľnenie. Môže alebo nemusí ísť o erotické emócie.

„Emočné plyny sú ‚totálne‘ zážitky; dovolíte svojmu telu prejaviť svoje emócie bez toho, aby ste sa ich snažili potlačiť.“

Smiali ste sa niekedy tak silno, že ste si mysleli, že skutočne zomriete od smiechu? Jeden z odborníkov vysvetľuje, že v tom prípade sa vaša bránica kŕčovito natiahla a vy ste sa sotva mohli nadýchnuť. Keď ste sa konečne poriadne nadýchli a prestali ste sa smiať, hovorí, že ten pocit by mohol byť podobný pocitu pri orgazme.

Emocionálne plyny nezávisia od žiadnej konkrétnej emócie, dodáva jeden z odborníkov. Na dosiahnutie emocionálneho orgazmu je však potrebná miera koncentrácie. A táto koncentrácia môže byť zameraná na nesexuálne pocity alebo na samotnú erotiku.

Orgazmus bradaviek

Bradavky sú dobre známe erotogénne zóny, ale to, že ženy môžu mať schopnosť dosiahnuť orgazmus prostredníctvom úmyselnej stimulácie, nie je tak všeobecne známe. Množstvo výskumov zo začiatku 50-tych rokov, ako napríklad ten publikovaný v roku 2011 v časopise Sexual and Relationship Therapy, naznačuje, že stimulácia bradaviek môže skutočne viesť k orgazmu.

„Orgazmus bradaviek si vyžaduje veľa dôvery s partnerom a veľa trpezlivosti a empatie, pretože to môže byť veľmi emocionálne intenzívny a nervy drásajúci spôsob, ako dosiahnuť orgazmus,“ hovorí Engle. „Ženy už majú na seba dostatočný tlak, aby dosiahli orgazmus. Takže ak sa pokúšate o jeden neobvyklým spôsobom, nemusí vám to fungovať, pokiaľ nie ste s niekým, komu dôverujete, a nemáte takú intimitu.“

Ako teda môže dôjsť k orgazmu bradaviek? Najväčším pohlavným orgánom tela je mozog, vysvetľuje Engle, a všetky nervové zakončenia, z bradaviek aj pohlavných orgánov, sa spájajú v mozgu.

„Vaše bradavky, najmä preto, že sú špecifickou erotogénnou zónou, majú priame nervové zakončenie, ktoré sa pripája k sieti klitorisu,“ vysvetľuje Engle. „Keď stimulujete bradavky, posielate tieto spojenia do klitorisu.“

Zmyslová aktivita z prsníkov sa v podstate premieta do tých istých neurónov, ktoré dostávajú zmyslovú aktivitu z pohlavných orgánov, a tieto neuróny produkujú a vylučujú oxytocín rovnakým spôsobom, podľa článku z roku 2011 publikovaného v Journal of Sexual Medicine.

„Bez ohľadu na to, kde v tele môže byť spustený orgazmus, všetky orgazmy sa nakoniec dejú v mozgu a v rôznych oblastiach mozgu,“ dodáva Carrellas. „Neurologicky sa orgazmus podobá meditácii v tom, že oblasti mozgu, ktoré sú aktivované, čiastočne závisia od toho, aký druh stimulu nás priviedol do stavu meditácie alebo orgazmu.“

Jeden z odborníkov dodáva, že prijatie meditatívneho – alebo skôr tantrického – postoja vám môže skutočne pomôcť cítiť vzrušenie na hlbších úrovniach.

„Keď vyladíme svoje telá a cvičíme pozornosť, môžeme mať rozmanitejšie orgazmy – medzi nich patria vlny rozkoše, ktoré vychádzajú z bradaviek, srdca, bodu G a omnoho viac,“ zhodujú sa odborníci. „Pocit v ktoromkoľvek z týchto centier potešenia sa môže premeniť na korunnú čakru, čo vedie k ‚výplachu slasti‘ vo vašom mozgu. Toto kopíruje potešenie, ktoré si zvyčajne spájame s našimi genitáliami v našej hlave.“

Zónový orgazmus

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, stimulácia pohlavných orgánov nie je pre niektorých ľudí potrebná na dosiahnutie orgazmu. Výskum z roku 2011 nazýva negenitálny orgazmus „zónovým orgazmom“, ktorý vedci opísali ako orgazmus, ktorý „nastáva, keď je citlivé miesto alebo zóna na tele osoby, ktorá sa zvyčajne nepoužíva na erotickú stimuláciu, stimulovaná a vedie k orgazmu“.

Z 216 žien opýtaných v štúdii, publikovanej v časopise Sexual and Relationship Therapy, 31 žien uviedlo, že mali zónový orgazmus, pričom mnohé z nich to zažívali stimuláciou krku, ušných lalôčikov, podpazušia, bokov, stehien, prstov na nohách a pod. V skutočnosti niektoré ženy uviedli, že dosiahli orgazmus zo samotného bozkávania.

„Zadné časti kolien sú naozaj skvelé miesto a vnútorné stehná sú skvelým miestom, kde začať,“ hovorí Engle o erotogénnych zónach. Zadná časť krku, pod ušami, dokonca aj pokožka hlavy môže byť v skutočnosti neuveriteľnou erotogénnou zónou. Začať so zmyselným poškriabaním hlavy môže vo vás prebudiť sexuálnu túžbu a rozprúdiť šťavu.“

„Myslím si, že ľudia sa príliš zameriavajú na nájdenie týchto magických erotogénnych zón, keď skutočne čokoľvek môže byť erotogénnou zónou, ak to chcete a ak tomu dostatočne veríte,“ hovorí Engle.

Pre viac podobných článkov o sexe nás nezabudnite sledovať aj naďalej na našom webe alebo instagramovom profile.

Source: https://www.sheknows.com/health-and-wellness/slideshow/9929/types-of-orgasms/

Páčil sa vám článok?

Viac článkov

Translate »