Vaginoplastika – riziká a komplikácie

Zdieľať článok

Vaginoplastika je postup, ktorý vytvára novú vagínu alebo ju kompletne pretvára. Má niekoľko indikácií, ako sú nejednoznačné genitálie v dôsledku intersexuálnych stavov, vrodené vaginálne alebo kloakálne anomálie alebo ťažká trauma vaginálnej oblasti. Je tiež súčasťou prepracovaných chirurgických postupov na zmenu pohlavia.

Existuje niekoľko techník vaginoplastiky, ktoré sú prispôsobené rôznym klinickým situáciám.

Tie zahŕňajú:

– Pasívne alebo aktívne naťahovanie pomocou dilatátorov, Vecchiettiho trakčných zariadení alebo balónikovej vaginoplastiky;

– Chirurgické zákroky, ktoré zahŕňajú výrobu neovagín z labiálneho a perineálneho tkaniva;

– Vytvorenie neovagíny v rektovezikálnom priestore vystlanom rôznymi tkanivami, ako sú kožné štepy s rozštiepenou alebo plnou hrúbkou, amnion, peritoneum, črevo alebo bukálna sliznica.

Všeobecné riziká

Rovnako ako pri akomkoľvek inom chirurgickom zákroku, techniky vaginoplastiky nesú všeobecné riziká, ako je krvácanie, infekcia a anestetické nehody. V dôsledku vaginoplastiky sa môžu vytvoriť ťažké jazvy, ktoré znemožňujú budúce korekčné operácie a tiež spôsobujú, že je žena citlivá na nevzhľadnosť pyskov a vulvy. Krvné zrazeniny sa môžu tvoriť v hlbokých žilách po operácii, nazývanej hlboká žilová trombóza. Chirurgické riziká, ako sú tieto, sú menej časté, ak je pacient pred operáciou v dobrom zdravotnom stave.

Špecifické riziká

Špecifické riziká vaginoplastiky zahŕňajú vaginálnu fistulu, uterovaginálny alebo klenbový prolaps v závislosti od toho, či ide o ženu alebo o chlapa, ktorý je v transrodovom procese; kolitídu v neovagíne, ako aj diverznú kolitídu na uzavretom konci vagíny. Peritonitída sa môže vyskytnúť vždy, keď dôjde k porušeniu peritoneálnej dutiny.

Stenóza

Vaginálna stenóza je bežnou komplikáciou vaginoplastiky a vyžaduje si odborné posúdenie a včasnú korekciu, aby nový orgán získal primeraný tvar a hĺbku. To je nevyhnutné pre pohlavný styk a pre správnu vonkajšiu menštruáciu. Po operácii sa môže vyskytnúť samotná introitálna stenóza.

Poškodenie nervov

Počas disekcie tkanív v perineálnej a panvovej oblasti môže dôjsť k poškodeniu nervov, čo vedie k hypoestézii alebo dysestézii. Chronická bolesť môže byť prítomná aj v dôsledku poškodenia nervov.

Riziká intestinálnej vaginoplastiky

Intestinálna vaginoplastika je hlavný výkon, po ktorom môže nasledovať paralytický ileus, peritonitída, zápcha a ťažkosti s močením. Môže súvisieť s nadmernou tvorbou hlienu a môže viesť k nutnosti neustáleho nosenia hygienickej vložky. Existuje aj riziko neovaginálnej a diverznej kolitídy. Navyše, dlhodobé riziko vzniku karcinómu hrubého čreva v sigmoidálnom segmente používanom na vaginoplastiku ešte nebolo úplne kvantifikované.

Fistula

Výskyt rektovaginálnych alebo uretrovaginálnych fistúl je ďalšou nepríjemnou komplikáciou spojenou s vaginoplastikou. Vyskytujú sa v dôsledku poranenia konečníka alebo močovej trubice počas postupu a môžu vyžadovať ďalšie operácie na opravu tohto problému.

Riziko fistúl sa považuje za nízke za predpokladu, že je chirurg dostatočne zručný. Môže sa vyskytnúť vaginálny zápach alebo výtok v dôsledku bakteriálneho premnoženia alebo kolonizácie. To si môže okrem pravidelného sprchovania vyžadovať antibiotiká alebo antimykotickú liečbu.

Nespokojnosť

Zostáva prediskutovať jedno posledné riziko, ktorým je nespokojnosť s výsledkom operácie. Zvyčajne je to spôsobené nadmernou laxitou alebo tesnosťou novej vagíny. V jednom prípade to môže byť pre pacienta sklamaním pri hľadaní kozmetického zlepšenia, zatiaľ čo v druhom prípade to môže prekážať pri používaní tampónov alebo pri pohlavnom styku.

Potreba sekundárnych alebo revíznych výkonov je ďalšou veľkou komplikáciou vaginoplastiky. Mnohé z týchto rizík sú odvrátené úplnou a úprimnou diskusiou s chirurgom, ktorá podrobne popisuje postup, zotavenie a konečný výsledok, ako aj možné riziká a komplikácie.

Pre viac podobných článkov o sexuálnom zdraví nás nezabudnite sledovať aj naďalej na našom webe alebo instagramovom profile.

Source: https://www.news-medical.net/health/Vaginoplasty-Risks-and-Complications.aspx

Páčil sa vám článok?

Viac článkov

Translate »